Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021 - 05:31

Απόλυτη δικαίωση της FIBA στο Μόναχο!

Basketblog Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016 - 20:23

Η επιτυχία της FIBA στο Μόναχο, όπου το δικαστήριο αποφάσισε πως κανένας ευρωπαϊκό σύλλογος δεν έχει δικαίωμα να συμμετάσχει στο Eurocup, «επισφραγίστηκε» μετά την έφεση που έκανε η ίδια η Παγκόσμια Ομοσπονδία. Η έφεση αυτή, αφορούσε προσωρινό μέτρο που είχε ζητήσει η Ευρωλίγκα, καθώς και το γεγονός ότι δεν είχε παρευρεθεί στην ακροαματική διαδικασία, ώστε να εκφράσει τις απόψεις της πάνω στα «φλέγοντα» θέματα που έχουν σχηματίσει το «σκηνικό» του ενδοευρωπαϊκού «πολέμου».

Το προσωρινό μέτρο που είχε ζητήσει η Ευρωλίγκα, όπως αναφέρει η FIBA στην ανακοίνωσή της, ήταν η απαγόρευση για τιμωρίες σε οποιαδήποτε Εθνική Ομοσπονδία, να συνδυαστεί με απαγόρευση τιμωριών στους συλλόγους που θα επέλεγαν τη συμμετοχή τους στο Eurocup μέχρι τις 13 Ιουνίου, όταν και ολοκληρώνεται η διαδικασία της επικύρωσης των «παρουσιών» στην εν λόγω διοργάνωση. Την ίδια ακριβώς στιγμή, ξεκινά άλλωστε και η προθεσμία δήλωσης συμμετοχής των ομάδων στο Basketball Champions League και η Παγκόσμια Ομοσπονδία δεν άργησε να αντιδράσει, καταθέτοντας την αίτηση και ξεκαθαρίζοντας, ότι η απόφαση για μη επιβολή τιμωριών στις Ομοσπονδίες, είχε ήδη αποφασιστεί στη σύσκεψη του Δουβλίνου.

Το δικαστήριο θα δικαίωνε την FIBA χωρίς καν την παρουσία της, απορρίπτοντας τελεσίδικα το αίτημα της Ευρωλίγκα να παραδεχθεί δημόσια η πρώτη την ελευθερία των ομάδων να αγωνιστούν χωρίς «σύννεφα» που να αφορούν τιμωρίες, στο Eurocup. Κατέστη μάλιστα απόλυτα σαφές, ότι η συμμετοχή ομάδων σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, υπόκειται στις Εθνικές τους Ομοσπονδίες, άρα και την ίδια την FIBA, και ο κανονισμός αυτός δε δύναται να παρακαμφθεί ή να δεχθεί κάποιο προσωρινό μέτρο.

Όπως τονίζει και η ίδια η FIBA, η έφεση αυτή θα της δώσει την ευκαιρία να παρουσιαστεί στο δικαστήριο και να αναπτύξει τις απόψεις της, τόσο πάνω στο προαναφερθέν ζήτημα όσο και στην προσπάθεια μονοπωλιακής πολιτικής, που ακολουθεί η ECA, αντιβαίνοντας στον ευρωπαϊκό αντιμονοπωλιακό νόμο.

Η θεωρητική νίκη που πανηγύριζε, πάντως, η Ευρωλίγκα, ακυρώθηκε πριν καν να παρουσιαστεί η FIBA στο δικαστήριο...

διαβάστε ολόκληρο το άρθρο